ul. Gliwicka 2d, 44-177 Paniówki

od NIEDZIELI do CZWARTKU
11:00 - 21:00 (KUCHNIA DO 20:00)
PIĄTEK i SOBOTA
11:00 - 22:00 (KUCHNIA DO 21:00)

32 337 50 02

Rolada śląska, kluski i modro kapusta

to śląskie pyszne danie, do którego rwą się wszystkie usta

67.00 zł

Warkocz ‘RAJCULI’

peklowane polędwiczki wieprzowe, marynowane w ziołach, z sosem borowikowo-cebulowym, podane z kluseczkami Myśliwskimi i buraczkami Mikołaja Reja

68.00 zł

Schab po magnacku

farsz z mięsa i sera pleśniowego w roztrzaskanym schabie, owinięty boczkiem, w sosie z podgrzybkiem na śmietanie, a do tego prażochy i modro kapusta

68.00 zł

Polędwiczki wieprzowe z rydzami i cebulką podawane

na maśle obsmażane

46.00 zł

Udko z kaczki z jabłkiem i żurawiną podawane

2 szt. do tego kluski śląskie i modro kapusta

78.00 zł

Sznycel cielęcy

cytryną zaprawiany, z jajkiem sadzonym podany

59.00 zł

Placek kartoflany z gulaszem podawany

nie wiadomo czemu “po chłopsku” nazywany

49.00 zł

Korytko rzeźnika

gościna w karczmie dla 2 – 3 osób: filet z kurczaka marynowany, golonko, żeberka, kiełbaski, karczek z grilla, łoscypek, pierogi, bratkartofle, kapusta zasmażana, surówka

180.00 zł

Ćwiartka z królika

w jarzynach i śmietanie duszona, w zestawie z kluskami i buraczkami na ciepło

71.00 zł

Pieczeń jagnięca

w sosie własnym, sztamfowane kartofle i żółta fasolka szparagowa

91.00 zł

Placki Kwicoła

z paprykarzem z karkówki jagnięcej podane, łoscypkiem doprawiane

71.00 zł

Flaczki śląskie 

nie szerokie, nie wąskie, pysznie przyrządzone, starannie krojone

31.00 zł

Placki kartoflane

na prędko tarte, podane ze śmietaną, skosztowania warte

28.00 zł

Krokiet z mięsem

skosztuj gościu koniecznie, byś głód swój zabił skutecznie

14.00 zł

Krokiet z kapustą

warto skosztować, po nim aż chęć kucharza całować

14.00 zł

Kto rano wstaje temu baba daje…

 

Jaja sadzone na bekonie

23.00 zł

Jajecznica na wędzonce z cebulą

podana z rana, lepsza niż najlepsza śmietana

23.00 zł

Tosty z serem, boczkiem, pomidorami, ogórkiem kiszonym i jajkiem sadzonym

34.00 zł

Tatar z polędwicy wołowiej

z przepiórczym żółtkiem podany

48.00 zł

Śledź pod pierzyną podany

w śmietanie, z cebulką i jabłkiem, miłym gościom podany

27.00 zł

Łoscypek

czosnkiem pysznie doprawiany, na grzance z boczkiem i żurawiną podany

26.00 zł

Śląski galert

cebulką przybrany, octem przyprawiany, gościom miłym ochoczo podawany

23.00 zł

Smalec

z ogórkiem, pieczywem i cebulką, zwany przez wszystkich przekąską “RAJCULKĄ”

18.00 zł

Rydze na maśle obsmażane

czosnkiem doprawiane, z grzankami podane

36.00 zł

PONIEDZIAŁEK

Łobiod we Pyniedziałek, czyli śląski smak “wczorajszej niedzieli” (odsmażane kluski, rolada i modro kapusta)

67.00 zł

WTOREK

Placki po hajducku mięsem wołowym faszerowane z zestawem surówek podane

49.00 zł

ŚRODA

Karminadle, ziemniaczki i buraczki

47.00 zł

CZWARTEK

Żeberka z ciaper-kapustą

51.00 zł

PIĄTEK

Filet z mintaja panierowany, frytki i surówka z kiszonej kapusty

49.00 zł

Rosół

gotowany na czterech gatunkach mięsa z makaronem z ośmiu jaj gniecionym

23.00 zł

Żur śląski

zapewnia żeś w biodrach wąski

28.00 zł

Zupa borowikowa z grzankami

 

28.00 zł

Kwaśnica na wieprzowinie

w ustach raj Ci się przewinie

25.00 zł

Zupa czosnkowa z grzankami

 

25.00 zł

Barszcz czysty

zjesz ze smakiem z każdym jednym swym rodakiem

14.00 zł

Bulion

 

15.00 zł

 

 

Stek z karczku z macerowaną cebuką

kawał karczku z wieprza peklowany przez noc, a do tego cebuli moc

32.00 zł

Golonko bez kości

100 g/16.00 zł

Marynowany filet z kurczaka

to potrawa miękka i to jaka

32.00 zł

Szaszłyk drobiowy

marynowane kawałeczki kureczki (filet z kurczaka)

39.00 zł

Warkocz “RAJCULI”

peklowane polędwiczki wieprzowe, marynowane w ziołach, z sosem borowikowo-cebulowym podane

45.00 zł

Schab po magnacku

farsz z mięsa i sera pleśniowego w roztrzaskanym schabie, owinięty boczkiem, w sosie z podgrzybkiem na śmietanie

45.00 zł

Golonko po beskidzku

doprawione zacnie, podane smacznie

ok 500 g……51.00 zł

Schab w kurkach i śmietanie

rarytasik to nie lada, baba chłopu opowiada

45.00 zł

Schab po chłopsku

płat doskonałego schabu w panierce obsmażany

33.00 zł

Kotlet kowala

ser żółty, pietruszka, boczek, kiełbasa, pieczarki razem wymieszane i na trzaskanym schabie w panierce obsmażane z tartym serem podawane

39.00 zł

Pieczeń wieprzowa w sosie z maślaków utopiona

pieczeń z peklowanego karczku miękkiego, co do ust pasuje każdego

47.00 zł

Żeberka wieprzowe zapiekane

na zasmażanej kapuście podane

46.00 zł

Gulasz po węgiersku

42.00 zł

Polędwiczki po staropolsku

w sosie śliwkowym

43.00 zł

Polędwiczki wieprzowe

sosie kurkowo-śmietanowym lub podgrzybków-śmietanowym

46.00 zł

Stek z polędwicy wołowej grillowany z masełkiem czosnkowym podany

92.00 zł

Stek z polędwicy wołowej w sosie Gorgonzola

98.00 zł

Stek z polędwicy wołowej w sosie z zielonego pieprzu na śmietanie

98.00 zł

Rąbanica wołowa z cebulką i pieczarkami

rumsztyk z polędwicy wołowej z cebulką podany, gościom miłym przez kucharza polecany

98.00 zł

Udko z kaczki 2 szt. z jabłkiem i żurawiną podane

49.00 zł


Cycki z babcinej kury w pieczarkach i śmietanie

czyli filet z kurczaka, chyba nie na śniadanie


42.00 zł


Filet z kurczaka panierowany

niczym sztuka złota podawany


33.00 zł

Wątróbka drobiowa zwana “RAJCULĄ”

podana ze śmietanką, jabłkiem i cebulą


38.00 zł

Przysmak góralski

grillowany filet z kurczaka podany z cebulą, boczkiem, pomidorem i łoscypkiem


43.00 zł

Pstrąg po młynarsku

pstrąg w ziołach zaprawiany, następnie parowany z sosem serowo-grzybowym podawany

100 g/19.00 zł

Pstrąg w przyprawach trzymany

z masła wyciągany

100 g/17.00 zł

Łosoś

dobrze doprawiony, w śmietanie i koprze duszony

100 g/27.00 zł

Sandacz

w sosie śmietanowo-cytrynowym

100 g/26.00 zł

Filet z kurczaka panierowany, frytki, marchewka i potarte jabłko

co naszym milusińskim w brzuch wpada gładko

36.00 zł

Pierogi z mięsem

wyśmienitym kęsem

9 szt./34.00 zł

Pierogi z grzybami i kapustą

w piątek nie będą rozpustą

9 szt./34.00 zł

Pierogi z serem, ziemniakami i cebulą

kto je zjada, temu dobrze się w życiu układa

9 szt./34.00 zł

                                                                         Pierogi podajemy ze skwarkami

Szaszłyki jarskie

cukinia, kalafior, brokuły, ziemniaki, papryka, cebula, pieczarki

32.00 zł

Jarzynki gotowane

brokuły, kalafior, marchew, brukselka, fasolka szparagowa z sosem serowo-śmietanowym serwowane

32.00 zł

Ryż zapiekany

z kiełkami bambusa, kiełkami fasoli, marchwią, papryką czerwoną, grzybami mun i porem podawany

23.00 zł

Papryka pieczona

ryżem, pieczarkami i porem faszerowana, z sosem pomidorowym podana

32.00 zł

Camembert panierowany

z żurawiną podany

24.00 zł

Sałatka szefa

marynowane polędwiczki kurczaka, do tego kapusta pekińska, jajko, pomidor, cebula czerwona, papryka nie byle jaka, sosem ogórkowym wszystko polane i gościom miłym podane

47.00 zł

Sałatka grecka

pomidor, ogórek, cebula czerwona, oliwki, ser feta razem zmieszane i wszystko oliwą z oliwek polane

37.00 zł


Sałatka wiejska z kurczakiem

pierś z kurczaka z grilla, ogórek kiszony, ogórek zielony, pomidor, mieszanka sałat, sos vinaigrette

47.00 zł


Sałatka Zbójnicka

mieszanka sałat, łoscypek, boczek smażony, żurawina, pomidor, maliny, oliwa z oliwek

47.00 zł


Sałatka Cezar

sałata rzymska, pomidor, boczek, filet z kurczaka grillowany, parmezan, grzanki, sos majonezowy

48.00 zł


Sos vinaigrette

6.00 zł

Panczkraut (ciaper-kapusta)

kartofle sztamfowane z kapustą i szpyrkami wymieszane, codziennie podawane

16.00 zł

Prażochy

kartofle z boczkiem i cebulką sztamfowane

14.00 zł

Kluski kładzione ze szpinakiem

“Myśliwskie” nazywane, z boczkiem i śmietaną zapiekane

17.00 zł

Bratkatofle

kartofle obsmażane

15.00 zł

Bratkartofle z boczkiem i z cebulką

kartofle obsmażane, z boczkiem, cebulką i śmietaną w jednym kotle

18.00 zł

Ćwiartki

ziemniaczane ze skórką

14.00 zł

Frytki

14.00 zł


Ziemniaki

z wody


10.00 zł

Kluski śląskie

12 szt

16.00 zł

Ryż

13.00 zł

Pieczywo

4.00 zł

Musztarda, chrzan, majonez, keczup,
4.00 zł


Masło

4.00 zł

Żurawina 

7.00 zł

Śmietana kwaśna
6.00 zł

Sos ogórkowy

8.00 zł

Sos pieczeniowy

12.00 zł

Sos pieczarkowy

na śmietanie

17.00 zł

Sos z podgrzybków

na śmietanie

19.00 zł

Sos z maślaków

na śmietanie

19.00 zł

Sos kurkowy

na śmietanie

19.00 zł

                                                                         Jarzynowe:

Buraczki Mikołaja Reja

14.00 zł

Kapusta zasmażana

15.00 zł

Modro kapusta

15.00 zł

Surówki do wyboru:

z kapusty białej, pekińskiej, czerwonej, kiszonej lub marchewka z jabłkiem

14.00 zł

Zestaw surówek 

16.00 zł


Ogórek konserwowy lub kiszony

8.00 zł



Mizeria

15.00 zł

Pomidor z cebulką

13.00 zł

Lody

waniliowe z gorącymi malinami i bitą śmietaną

27.00 zł

Szarlotka na ciepło

z lodami i bitą śmietaną

27.00 zł

Kołocz śląski

9.00 zł

Tiramisu

25.00 zł

Espresso

10.00 zł

Espresso Macchiato

12.00 zł

Kawa czarna

12.00 zł

Kawa biała

14.00 zł

Doppio Espresso

15.00 zł

Cappuccino

18.00 zł

Latte Macchiato

17.00 zł

Kawa po wiedeńsku

z bitą śmietaną

20.00 zł

Kawa mrożona

16.00 zł

Kawa mrożona

z gałką lodów i bitą śmietaną

24.00 zł


Coś na rozgrzanie: 

Herbata Dilmah Seria T

14.00 zł

Herbata zimowa

18.00 zł

Wino grzane

19.00  zł

Czekolada

biała lub mleczna z piankami

19.00 zł

W ZWIĄZKU Z DECYZJĄ RZĄDOWĄ O ZAWIESZENIU DZIAŁALNOŚCI OBIEKTÓW RESTAURACYJNYCH, INFORMUJEMY IŻ W CHWILI OBECNEJ MOŻLIWE JEST JEDYNIE ZAMAWIANIE DAŃ “NA WYNOS” ORAZ “NA DOWÓZ” BEZ MOŻLIWOŚCI KONSUMPCJI NA MIEJSCU.
ZASADY DOSTAW:
DANIA DOWOZIMY POD WSKAZANY ADRES
CZAS OCZEKIWANIA NA DOWÓZ MOŻE BYĆ DŁUŻSZY NIŻ W PRZYPADKU ODBIORU OSOBISTEGO – W ZALEŻNOŚCI OD ILOŚCI ZAMÓWIEŃ
PREFEROWANA PŁATNOŚĆ KARTĄ
KOSZT DOWOZU:

  • do   5 km – 10 zł
  • do 10 km – 15 zł
  • do 15 km – 20 zł
  • do 20 km – 25 zł
  • do 25 km – 45 zł
  • do 30 km – 50 zł